Categorieën

Welke soorten isolatie bestaan er allemaal?

Het isoleren van een woning is vandaag de dag ongelofelijk belangrijk. Alleen door gebruik te maken van kwalitatieve isolatie is het dan ook mogelijk om te voorkomen dat er bijvoorbeeld heel wat warme lucht verloren gaat. Wanneer de woning niet voldoende is geïsoleerd tegen het ontsnappen van warme lucht kan dat ervoor zorgen dat je ook geconfronteerd zal worden met een stevige energiefactuur aan het einde van het jaar en ook dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wil jij een dergelijke vervelende situatie voorkomen en wil je bovendien op periodieke wijze een besparing kunnen realiseren op je energieverbruik? Verdiep je dan zeker even in de verschillende soorten isolatie die op deze pagina zijn terug te vinden!

  1. Traditionele soorten isolatie 

In eerste instantie gaan we even kijken naar de verschillende traditionele soorten isolatie die er bestaan. De bekendste vorm van isolatie zijn ongetwijfeld de klassieke wolsoorten. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de onderstaande opties: 

  1. Glaswol;
  2. Rotswol;

De verschillende minerale wolsoorten die er bestaan voor het isoleren van een woning zijn uitermate geschikt voor het isoleren van bijvoorbeeld een dak. Door de jaren heen was dit veruit de interessantste vorm van dakisolatie. Tegenwoordig is daar enigszins verandering in gekomen omdat steeds meer mensen neigen in de richting van milieuvriendelijke isolatie. Dit gezegd hebbende blijft het nog steeds zo dat met name glaswol erg vaak wordt gebruikt in de bouw. Tegenwoordig kan dat overigens ook gebeuren onder de vorm van gespoten isolatie. 

  1. Gespoten glaswol, het overwegen waard? 

Gespoten glaswol is een minerale wol welke over een fijne en wolachtige structuur beschikt. Deze soort isolatie wordt niet alleen gebruikt bij het isoleren van een dak of plafonds, maar ook bij het isoleren van een spouwmuur. De optimale vulling die wordt gerealiseerd bij het gebruik van dit type van isolatie zorgt ervoor dat koudebruggen op een efficiënte manier vermeden kunnen worden. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk met name de energieprestatie van het dak alleen maar ten goede zal komen.

  1. Milieuvriendelijke isolatie 

Buiten de traditionele en ietwat klassieke vormen is het eveneens mogelijk om te kijken in de richting van milieuvriendelijke isolatie. Om voor de hand liggende redenen wordt dit type van isolatie steeds populairder. Heel wat mensen willen er dan ook graag met absolute zekerheid voor zorgen dat hun huis op de meest milieuvriendelijke wijze kan worden geïsoleerd. Enkele bekende vormen van milieuvriendelijke isolatie zijn onder meer: 

  • Schapenwol; 
  • Papiervlokken of cellulose; 
  • Houtwol;
  • Kurk; 
  • Hennep; 

Deze laatste vorm van milieuvriendelijke isolatie is wellicht de minst bekende. Dat gezegd hebbende is het zo dat de vezels van de hennepplant er om bekend staan over een erg sterke structuur te beschikken. Dit maakt ze onder meer erg interessant om toegepast te worden in isolatiedekens. Deze dekens kunnen in de praktijk worden aangekocht met een uiteenlopende dikte variërend van 30 tot 190 mm. Er wordt het vaakst gebruik gemaakt van dergelijke isolatiedekens voor het isoleren van hellende daken en vloeren. Let wel, hennep leent zich als isolatie niet om te gebruiken in vochtige omstandigheden.