Bescherm je woning met een opstalverzekering
Een opstalverzekering is een verzekering die je hopelijk nooit nodig hebt – al is dat eigenlijk voor alle verzekeringen wel het geval. De opstalverzekering dekt schade aan de opstal, vaak verward met inboedel.
Een opstal is een gebouw, een object dat door de mens op de grond is geplaatst en niet eenvoudig te verwijderen is. Zo is een woning een bekend voorbeeld voor een opstal, maar ook fabrieken en bedrijfspanden vallen hieronder. Het gaat echter nog veel verder dan dat. Alles wat ingebouwd is en aan de woning vast zit, valt ook onder opstal. Denk hierbij aan een afzuigkap, inloopkasten, brievenbussen, deurbellen, enzovoorts. Objecten die eenvoudig te verwijderen zijn, zoals bloempotten, keukentafels en banken, vallen niet onder de opstalverzekering maar onder de inboedelverzekering.
Merk op dat de opstalverzekering niet de inwoners dekt, maar puur de opstal, dus bijvoorbeeld de woning. Als u een huis huurt, hoeft u dus geen opstalverzekering af te sluiten – de verhuurder heeft als het goed is al zo’n verzekering. Een opstalverzekering is niet verplicht, maar wel erg handig. Als het huis afbrandt en er is geen opstalverzekering, vist de eigenaar achter het net en zal er geen geldbedrag worden uitgekeerd om een nieuw huis te bouwen. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt doorgaans het hebben van een opstalverzekering als voorwaarde gesteld zodat de bank in geval van brand niet het onderpand kwijt is.
Het is zeer sterk aan te raden om dan ook altijd een opstalverzekering af te sluiten. De kosten hiervoor zijn redelijk laag omdat er jaarlijks weinig schadegevallen zijn en vrijwel iedere huiseigenaar premie betaalt, maar het gemak is groot. De laagste premies vindt u in de Opstalverzekering vergelijker. De schade ten gevolge van brand is door bijna niemand te dekken.
Houd wel rekening met de verschillen tussen diverse verzekeringen. Veel opstalverzekeringen dekken enkel de gevallen van brand, terwijl andere verzekeringen tevens in geval van ander onheil een schadeloosstelling uitkeren. Denk hierbij aan gevallen van inbraak, ontploffingen, blikseminslagen, stormschade, enzovoorts. Ook de schade aan glas is niet altijd standaard inbegrepen.
Houd dus goed rekening met de verschillen tussen de diverse verzekeringen. Het is van belang goed verzekerd te zijn, en het is typisch een verzekering die men ooit afsluit en er nooit meer naar kijkt – tot er een beroep op gedaan wordt en de verzekering om welke reden dan ook niet aan de eisen voldoet.